Mensen samenbrengen in een bloeiend en boeiend Bree

Beste inwoner van ons Bree,

met trots kijken we terug op wat we bereikt hebben maar we zijn nog enthousiaster over wat de toekomst brengt. We richten ons met een gedeelde visie op de toekomst van onze deelgemeenten, buurten, verenigingen, dienstverlening en in het algemeen, ons welzijn. De afgelopen jaren zijn er veel Breeënaren bijgekomen, wat laat zien hoe aantrekkelijk Bree is als woonplaats. Onze stad heeft voor iedereen iets te bieden in een charmante en gezellige omgeving vol geschiedenis, sport, groen en tal van initiatieven die georganiseerd en ondersteund worden door onze ondernemers en de mensen van de Breese middenstand. Voeg daar zeker onze sterke passie voor cultuur en verenigingen bij.

We hebben de afgelopen jaren stevig geïnvesteerd in ons Bree: van de bouw van de nieuwe theaterzaal De Zeepziederij en een splinternieuwe kinderopvang tot nieuwe sporthallen, de herinrichting van ons centrum en de aanleg van fietspaden. Ook hebben we gezorgd voor begeleiding bij woonprojecten, de aanleg van een multimovepad en een modern skatepark. Deze en toekomstige investeringen, zoals de herinrichting van Tongerlo, de uitrol van onze sportcampus en de verdere herinrichting van de kleine ring zijn cruciaal om Bree klaar te stomen voor de toekomst en haar centrumfunctie te versterken.

De komende jaren zetten we in op het ‘zich goed voelen’ van de mensen die hier wonen, werken, en (be)leven. Onze dienstverlening moet meegroeien met Bree als groeiende stad. Dit betekent dat we onze openingsuren aanpassen en dat we verstaanbaar communiceren, ook voor zij die de Nederlandse taal minder machtig zijn. We zoeken daarnaast samenwerking met partners op het gebied van kinderopvang, evenementen en welzijn. Bree heeft een sterk sociaal weefsel en goed functionerende sociale diensten. Het is dan ook logisch om deze met elkaar te verbinden om zo de Breeënaar optimaal van dienst te zijn.

De voorstellen in ons programma zijn tot stand gekomen na gesprekken met velen van jullie, met belangengroepen en verenigingen, met buren en passanten. Kortom, dit zijn toekomstplannen voor en door de inwoners van ons bloeiend en boeiend Bree.

Genegen groet
Liesbeth Van der Auwera, kandidaat-burgemeester voor onsBree

Lees het onsBree programma per onderwerp

Klik op de onderwerpen om de inhoud te lezen
1Veiligheid: ‘de prioriteit voor mezelf als kandidaat burgemeester ligt bij het recht van elke inwoner om zich veilig te voelen en zichzelf te kunnen zijn in onze stad.’
Vandaar dat het belangrijk is om een actieplan straatintimidatie met dadergerichte maatregelen op te stellen met acties die bescherming bieden aan wie zich onveilig voelt. De samenwerking met politiezone Carma verloopt goed met de aanwezigheid van overlastploegen en een schoolinspecteur. We dringen er bij Politiezone Carma op aan dat deze politiemensen ook altijd in de nabijheid van onze stad moeten kunnen zijn en niet kunnen worden opgeroepen voor grote evenementen in andere gemeentes van onze politiezone. Investeringen in camerabewaking om het politiewerk te ondersteunen zijn nodig en donkere hoekjes werken we weg door parken en pleinen goed te verlichten. Ik denk hierbij aan de Boneput, de ondergrondse parking, het centrum, bepaalde plekken in Tongerlo en Beek, het bussenplein aan de scholencampus, de toekomstige sportcampus enz. Met een nieuw veiligheidssysteem pakken we de ondergrondse parking aan zodat deze aantrekkelijker wordt als parkeerzone. Daarnaast vraag ik dat de GAS-reglementering flexibeler wordt waardoor er met jongeren vanaf 14 jaar en hun ouders in gesprek kan gegaan en zo nodig, bestraft. Onze pas gestarte jeugdwelzijnswerker/straathoekwerker gaat op alle uren van de dag de straat op en zoekt dialoog met rondhangende jongeren in alle deelkernen. Hij wordt ingebed in de werking van het JAC, Overkop, Hedera Helix, Huis van het Kind, Sociaal Huis... en doet aanbevelingen aan het beleid. Bovenal wil ik een gemeentelijke veiligheidscel oprichten met daarin alle betrokkenen op het terrein: van politie, jeugdwelzijnswerker, sociale diensten tot externe partners zoals hierboven beschreven.
2Gezinsbeleid: het hart van onze gemeenschap
‘It takes a village to raise a child.’ In Bree geloven we dan ook dat een kind opgroeit in een gemeenschap, niet enkel in een gezin. Hierin maakt het lokaal beleid al een groot verschil. Daarom zetten we sterk in op een breed netwerk van ondersteuning, ook voor wie niet vanzelfsprekend kan rekenen op een eigen netwerk. Het Huis van het Kind is hierin onze grootste partner. We stimuleren ouders om met elkaar in contact te komen bij de kinderopvang en aan de schoolpoort. We steunen organisaties die gezinnen preventief helpen en zorgen ervoor dat kinderopvang, onderwijs, (jeugd)hulp en (geestelijke) gezondheidszorg beter kunnen samenwerken. We zorgen voor plekken waar (aanstaande) ouders elkaar kunnen vinden en waar ze altijd terecht kunnen, dankzij het Netwerk Huis van het Kind. Deze vindplaatsen zijn ontmoetingsplekken voor kinderen, jongeren en hun ouder(s). In ankerplaatsen kunnen ze met al hun vragen en voor hulp terecht. We ondersteunen de Breese gezinnen en breiden de preventieve hulp voor gezinnen verder uit. Ervaringsdeskundigen uit kwetsbare groepen krijgen een plek in dit netwerk. We richten ons op sociaal-emotioneel leren, ontmoetingen en sociale steun voor ouders. We verzekeren dat diensten en hulp toegankelijk zijn voor iedereen. Kinderopvang: investeren in de toekomst Kinderopvang is een essentieel onderdeel van het netwerk van onze stad. Iedereen weet dat kwaliteitsvolle kinderopvang ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Ouders moeten hun kroost met een gerust hart kunnen toevertrouwen aan anderen, zodat ze kunnen gaan werken of een opleiding kunnen volgen. Ook voor gezinnen in een moeilijke financiële situatie of ouders die te kampen hebben met (mentale) gezondheidsproblemen is een goede kinderopvang cruciaal. Het Vlaamse systeem verzekert de toegang tot dit netwerk echter niet voldoende. Daarom willen we de komende jaren onze voortrekkersrol blijven opnemen, zowel voor de kinderopvang, de buitenschoolse opvang als de vakantieopvang. We werken aan de heropstart van de speelpleinwerking om de wachtlijsten voor opvang tijdens de schoolvakanties in te perken. We ondersteunen zelfstandige onthaalouders in alle deelkernen. Zo denken we aan een starterspremie en het ter beschikking stellen van gebouwen.
3Jeugd: jongeren een stem en ruimte geven
Met talloze sportclubs en de vele jeugdverenigingen met een jarenlange traditie, is Bree ook voor jongeren een plek met tal van mogelijkheden. Die jongeren verdienen niet alleen plekken om samen te komen, maar ook een stem in het beleid. We trekken daarom met een jaarlijkse jongerenraad naar de jongeren. Zo kunnen ze rechtstreeks in gesprek gaan met het beleid. We versterken de Jeugdraad en breiden hem uit, zodat ook jongeren die geen lid zijn van een jeugdbeweging betrokken worden. Deze raad mag voor ons een grotere rol krijgen zoals het verlenen van advies aan het stadsbestuur over o.a. de plaatsing van speelpleinen en andere ontmoetingsplekken. We zetten in op de opstart van een kindergemeenteraad, zodat kinderen van het vijfde en zesde leerjaar hun stem kunnen laten horen. We geven ons pas opgestarte Jeugdhuis Heivers alle ondersteuning om verder te groeien. We zien de noodzaak om te blijven investeren in de infrastructuur van jeugdbewegingen en gaan we steeds in gesprek met de jeugdbeweging voor een gedragen oplossing. We laten de jeugd kennismaken met het jongerenaanbod en de dienstverlening van de stad met een ‘Ik word 12-pakket’. We geven onze pas gestarte jeugdwelzijnswerker een rol in de werking van ons bestaand ondersteuningsnetwerk. Vanuit de werkgroep ‘jeugdwelzijn’ doet hij aanbevelingen aan het beleid. Daarnaast gaat hij ook in dialoog met rondhangende jongeren in alle deelkernen.
4Generatie Grijs: de onmisbare schakel
Onze stad telt ongeveer 18.7% Breeënaren ouder dan 67 jaar. Dat is in lijn met de algemene trend van het ouder worden van de bevolking. Wij streven ernaar dat onze ouderen zich gerespecteerd, betrokken en ondersteund voelen. We moeten hen in hun kracht zetten zodat zij hun belangrijke rol in onze gemeenschap kunnen opnemen. Ze zijn immers onmisbaar in ons sociale weefsel: ze zorgen voor hun buurt, zetten zich in als vrijwilliger, vervullen de rol van mantelzorger of vangen de kleinkinderen op. We willen hen motiveren om deze engagementen blijvend op te nemen en actief deel uit te maken van onze gemeenschap. Webrengenmetvrijwilligecursussenrondelektrischefietsenenscootmobielenhenniet alleen samen, maar we houden deze Breeënaren ook actief. We voorzien extra sportinfrastructuur zoals petanquebanen en fitnesstoestellen in deelkernen. Deze plaatsen we in de nabijheid van speeltuigen om jong en oud samen te brengen. Senioren verdienen aandacht in onze plannen. Daarbij garanderen we de kwaliteit van leven, toegankelijkheid en respect voor de oudsten onder ons. We hebben in het bijzonder aandacht voor hulpbehoevende en eenzame ouderen. We voeren een reglement in rond het Hellend/Bellend vlak. Zo wordt Bree ook voor minder mobiele mensen toegankelijk. We passen het tarievenbeleid voor 80-plussers aan om hun participatie te verhogen. We behouden financiële steun vanuit het OCMW voor minder vermogende senioren, zonder kosten te verhalen op hun kinderen. We ondersteunen als geïnteresseerde partner WZC Gerkenberg in hun uitbreidingsplannen. We richten een dienstencentrum op waar senioren terecht kunnen met vragen over zorg, welzijn en dienstverlening, om elkaar te ontmoeten en om activiteiten organiseren. In samenwerking met de horeca in deelkernen maken we deze centra mobiel en gemakkelijk toegankelijk. Hiervoor sluiten we een partnerschap met de Seniorenraad.
5Iedereen mee in ons Bree
Armoede is in elke stad een uitdaging. We zijn dan ook fier dat we in Bree kunnen rekenen op verschillende organisatie en vrijwilligers die zich inzetten voor armoedebestrijding. Ons Armoedeforum (De Kleine Drempel, Huis van het Kind, Hedera Helix, Wiebe, ’t Kietelt, De Schakel) heeft hierbij een belangrijke signaalfunctie. We verzekeren deze organisaties dat ze blijvend kunnen rekenen op onze ondersteuning in werking en huisvesting. Zo staat de verhuis van De Kleine Drempel naar de voormalige kerk van de Vostert in de planning. We versterken de samenwerking met de stadsdiensten om een aanklampend armoedebeleid te creëren.
6Ondernemers en Toerisme: Bree beleven
onsBree hecht veel waarde aan onze KMO's, grote bedrijven, middenstand en de toeristische sector. Van lokale winkels tot internationale ondernemingen, ze vormen het hart van onze economie en gemeenschap. Elk bedrijf, groot of klein, draagt bij aan de levendigheid en welvaart van onze stad. Daarnaast zijn we trots op onze bloeiende toeristische sector. Met onze rijke geschiedenis, prachtige -door Unesco erkende- natuur en unieke evenementen trekken we jaarlijks vele bezoekers aan. Deze sector versterkt niet alleen onze economie, maar brengt ook onze gemeenschap dichter bij elkaar. We zetten ons in om deze bedrijven en sectoren te ondersteunen, zodat ze kunnen blijven groeien en bijdragen aan het welzijn van Bree. We sturen de plannen van de herinrichting Witte Torenwal bij zodat er geen extra uitrit van de ondergrondse parking komt. Zo kunnen een aantal parkeerplaatsen behouden blijven. We maken de ondergrondse zelf toegankelijker door de betonnen opkanten af te schrapen en er een veiligheidssysteem te installeren. We zorgen ervoor dat iedereen gratis kan parkeren in de ondergrondse parking nadat de herinrichting van de kleine ring voltooid is. We breiden het gratis parkeren binnen de kleine ring uit naar 1 uur met ingang vanaf 1 december. We versterken het centrum en geven een nieuwe bestemming aan openbare gebouwen zoals het oudste stadhuis en het ontmoetingscentrum. We zetten verder in op de lopende campagne ‘Stadsateliers’ om leegstaande winkelpanden ter beschikking te stellen aan starters of ondernemers die vanuit huis willen opschalen. Hierbij bieden we steunmaatregelen aan. We gaan samen met regionale partners onderzoeken of het industrieterrein kan worden uitgebreid. De Breese Economische Stuurgroep blijft hierin onze partner. We verscherpen onze toeristische dienstverlening. Zo willen we fietsroutes ontsluiten, de website verbeteren, dagtrips boeken en promotie ontwikkelen. Daarnaast willen we ook projectmatig inzetten op onze zichtbaarheid in de regio.
7Landbouw- en tuinbouwbedrijven: De boer en de Breeënaar dichter bij elkaar
We waarderen onze vele land- en tuinbouwbedrijven enorm. Of het nu gaat om rundvee-, varkens- paarden- , pluimveebedrijven, akkerbouw, loonbedrijven, sierteelt of ondernemingen die nauw verbonden zijn met deze sector, ze spelen allemaal een cruciale rol in onze economie. Daarnaast zijn we trots op bedrijven die hun activiteiten hebben uitgebreid met thuisverkoop, hoevetoerisme of zorgboerderijen. Ze brengen de Breeënaren samen. Bree scoort sterk in deze facetten en we willen deze ruime sector met hun werkgelegenheid behouden. We willen deze bedrijven ondersteunen door samen met de stadsdiensten oplossingen te bieden voor de hedendaagse problemen waar deze bedrijven mee worstelen. Te denken valt aan het vergunningenbeleid, watersturing, buffering en gebruik van water, onderhoud en het gebruik van trage wegen, het aanpakken van de everzwijnenproblematiek, de bestemming van grondgebruik. We willen bestaande landbouwgrond behouden in het provinciale RUP dat men gaat opstellen voor het ruimtepact 2040. Dit betekent dat we de landbouwoppervlakte vrijwaren voor de productie van groenten, akkerbouw en ruwvoederproductie. We behouden het principe dat de landbouwgrond van de stad geen andere bestemming zal krijgen. We houden rekening met landbouwverkeer bij onze mobiliteitsplannen zoals herinrichtingen, tonnagebeperkingen maar ook in het gedeeld gebruik van trage wegen met fietsers, ruiters en wandelaars.
8Natuur, Milieu, Energie en Klimaat: Groen en Duurzaam Bree
Groen maakt van onze stad een fijne plek om te wonen en werken. Het helpt mensen samenkomen, zorgt voor een betere luchtkwaliteit en maakt de stad klaar voor veranderingen in het klimaat. Klimaat en energie zijn immers dingen die ons allemaal aangaan. Ook in Bree kunnen we door het veranderende weer te maken krijgen met overstromingen, droogte, hitte en daardoor mogelijke mislukte oogsten en gezondheidsproblemen. Daarom willen we van Bree een klimaatneutrale stad maken tegen 2050. We zijn dus ambitieus, maar we zorgen ervoor dat maatregelen voor iedereen haalbaar zijn. We zullen voldoende middelen investeren in het onderhoud van openbaar groen; dit is een kerntaak van de stad. We gaan voor groenprojecten en hun onderhoud zoals het Michielspark, Dreelveld, de toekomstige sportcampus, de nieuwe site achter het huidige zwembad... We zetten in op straatvergroening met geveltuinen, groenslingers, onthardingen met vergroening in heel groot Bree. We gaan sluikstorten en zwerfvuil stevig aanpakken, en blijven ook optreden tegen baasjes die hondenpoep niet opruimen. Onze voorkeur gaat uit naar preventie en bewustwording. Indien nodig zetten we in op anonieme observaties en gericht cameragebruik. We blijven samenwerken met Energiehuis Limburg om onze inwoners wegwijs te maken in het aanbod van ondersteuningen en subsidies. We geven als stad het goede voorbeeld door alle gemeentelijke gebouwen bijna- energieneutraal te maken. We werken een toekomstgericht gezondheidsbeleid uit met aandacht voor onze kwetsbare mensen. Door de klimaatverandering zal de frequentie van hittegolven toenemen net als deze van extreme weersfenomenen zoals overstromingen, branden en droogte. Dit heeft gevolgen voor onze gezondheid. Hiervoor werken we samen met scholen, rust- en verzorgingstehuizen. We verlenen steun aan Natuurpunt Bree om het reservaat Mariahof - De Luysen verder uit te bouwen. We maken werken van het herstellen van onze wegbermen dienen hersteld en hebben aandacht te zijn voor biodiversiteit in onze houtkanten. Opgelegde (her)aanplantingen volgen we op.
9Mobiliteit: Een Veilige en Toegankelijke Stad
onsBree vindt het belangrijk dat iedereen gemakkelijk en veilig door de stad kan bewegen. We zijn trots op onze goede fietspaden en ons vernieuwde centrum maar we weten ook dat er soms nog problemen zijn, zoals druk verkeer of problematische kruispunten. We hebben oor naar deze bezorgdheden en willen de uitdagingen aanpakken. Gratis parkeren wordt uitgebreid naar 1 uur binnen de kleine ring. We stellen de ondergrondse parking volledig en gratis open na de herinrichting van de kleine ring. We bestuderen de invoering van een langparkeerzone op de ring waarbij gedacht wordt aan de Grauwe Torenwal. We voeren geen nieuwe trajectcontroles in dan deze die nu actief zijn zoals die van Wolstraat en de Muizendijkstraat. We voeren een mobiliteitsstudie uit voor heel Bree, met input van inwoners, verenigingen, handelaars en scholen. Er is commotie rond sluipverkeer, overdreven snelheid, de invoering van ‘zone 50’, verkeersdrempels, enz. Hier dient een gedragen beslissing te worden genomen. We pakken een aantal pijnpunten aan zoals het kruispunt Malta en Mussenburgstraat en sommige schoolomgevingen (Beek). We blijven aandringen bij De Lijn. De Breeënaar verdient betere verbindingen vanuit de deelkernen en het centrum. We maken Bree met alle deelkernen voor iedereen toegankelijk en zorgen voor veilige voetpaden. We werken aan meer laadpunten voor elektrische fietsen en wagens in alle deelkernen.
10Wonen: Ruimte voor Groei en Groen
In ons Bree is het goed wonen, werken en leven. Dat trok in tien jaar tijd 9,1% meer inwoners aan. Deze bevolkingsgroei vraagt een doordacht woonbeleid waarin we de groei van Bree ondersteunen, met aandacht voor elke woonvorm. Het bestuur moet hierin het goede voorbeeld geven. Met 33% alleenwonenden is het niet abnormaal dat er veel vraag is naar appartementen. We moeten hier toch voorzichtig mee omgaan en ruimte geven voor jonge gezinnen. Als stad geven we hier het goede voorbeeld door grondgebonden woningen te voorzien op de nieuwe site achter het huidige zwembad.
11Verenigingen: de hoeksteen van Bree
Bree is een levendige stad vol energie en dat hebben we te danken aan de vele verenigingen die allerlei leuke activiteiten organiseren. Of het nu gaat om sport, cultuur of sociale evenementen, deze verenigingen brengen mensen samen en maken Bree echt bijzonder. Het verenigingsleven is de hoeksteen van onze gemeenschap, en het is de taak van de stad om deze verenigingen volop te ondersteunen en te stimuleren. We voorzien een gedeeld gebruik van infrastructuur om het tekort aan opslagruimte en vergaderlocatie voor verenigingen op te lossen. We brengen de behoeften en wensen van de verenigingen in kaart en ontwikkelen samen met hen oplossingen die voor iedereen goed werken. We moedigen inwoners aan om zich (opnieuw) als vrijwilliger aan te melden en hun bijdrage te leveren aan de verenigingen. We zorgen voor een eerlijk en transparant reglement voor alle verenigingen, zodat iedereen duidelijk weet welke steun en middelen beschikbaar zijn en hoe deze worden verdeeld.
12Sport: iedereen in beweging
Sport is niet alleen een manier om fit te blijven, maar het brengt mensen ook dichterbij elkaar. Het is geweldig om te zien hoe onze sportclubs niet alleen lokaal, maar ook internationaal succes boeken. Deze clubs zijn als grote families die samen doelen bereiken en plezier hebben. De realisatie van De Weeg, met atletiekpiste, 2 grote sporthallen, een gymnastiekhal, een danszaal een dojo voor gevechtssporten, een zwembad met ploeterbad, instructiebad en sportbad, cafetaria, een groen fiets- en wandelpark en de integratie De Houborn in een wooncomplex, zal Breeënaren samen in beweging brengen. De komende 6 jaren gaat de uitvoering van onze sportcampus De Weeg, aan de scholencampus, verder. We zorgen ervoor dat sporters de ruimte, materialen en hulp krijgen die ze nodig hebben om nog beter te worden. We sturen aan op een samenwerking met de naburige gemeentes in dit project dat een meerwaarde is voor de hele regio.
13Cultuur en Evenementen: mensen samenbrengen
De Zeepziederij is terecht een van de trekpleisters van onze stad. We willen deze multifunctionele ruimte dan ook zo goed mogelijk benutten om de Breeënaren samen te brengen. De stadsdiensten organiseren ook veel leuke evenementen zoals de populaire City Run, Olé Congé, en de organisatie van de ijspiste. Het evenementenloket helpt daarnaast verschillende verenigingen en organisaties bij hun activiteiten in de verschillende buurten. Ze geven advies, financiële steun en leveren materiaal aan. Daarbij waken ze erover dat de drukte eerlijk verdeeld is over de stad en dat er genoeg rustige momenten en plekken overblijven. We benadrukken de rol het evenementenloket. Dit is nodig want het organiseren van events kost veel moeite en medewerkers. We gaan onze kermissen opwaarderen. Hiervoor willen we ook samenwerken met andere organisaties en bedrijven. We werken aan een reglement met prijzen op maat voor verenigingen die het podium van onze Zeepziederij willen gebruiken. We bekijken hoe onze Zeepziederij nog meer kan dienen als ontmoetingsplaats zonder de werking van de Zeepziederij op zich te verstoren. We denken hierbij bijvoorbeeld aan de foyer als een plaats om thuiswerk te doen.
14Slotwoord
Beste inwoner onsBree heeft een uitgebreid programma voor jullie opgesteld. We rekenen op jullie steun en stem op elk van onze kandidaten. Zij brengen niet alleen hun expertise en passie mee voor verschillende onderdelen van het programma, maar zijn ook herkenbare mensen met gedeelde zorgen over belangrijke thema’s. De komende weken zullen we zoals tevoren op tal van plekken in Bree aanwezig zijn. Aarzel niet om ons aan te spreken want we gaan samen de politiek in om te luisteren, te overleggen en besluiten te nemen. Alvast ne hele grote merci!